Je krijgt al heel jong mee dat je moet doen wat je leuk vind. Voor mij was dat werken in de horeca. Die keuze durfde ik niet direct te maken. Na 7 jaar in het bedrijfsleven durfde ik dan toch de carrièreswitch te maken. Ik geloof namelijk dat wanneer je ergens in gelooft en het écht wilt, je het gewoon moet doen. Ik ben in het diepe gesprongen en ben gaan werken als kok in de Horeca.

Waarom zolang wachten?

Na mijn afstuderen kreeg ik een baan aangeboden bij de plek waar ik afstudeerde. Daarna ben ik altijd in het bedrijfsleven blijven hangen. Begrijp me niet verkeerd, dat heb ik een aantal jaren met plezier gedaan. Alles is nieuw en je leert elke dag weer bij. Dat was wat het leuk en interessant maakte voor mij. Toch wist ik eigenlijk diep van binnen dat het werk wat ik deed me nooit echt een gevoel van zelfvoldoening gaf. Op een gegeven moment ga je jezelf vragen stellen als: wie ben ik nou echt, wat maakt me gelukkig en wat wil ik de komende jaren doen.

Werken in de keuken is mijn passie

Ik wist dat deze vragen stellen, ze eigenlijk ook direct beantwoorden waren. Ik ben namelijk gelukkig in de keuken. Als kleine jongen wilde ik al kok worden en dat gevoel is nooit verdwenen. Na een aantal opleidingen was ik klaar om als kok aan de slag te gaan. Ineens stond ik daar in een keuken van een restaurant. Dat was het moment dat ik écht zelfvoldoening voelde. Daarom is werken in de keuken mijn passie.

Het imago van werken in de Horeca

Het imago van werken in de horeca is soms nogal negatief. Daar zou je zeker wat voor kunnen zeggen, maar ik vind dat je daar op een andere manier naar moet kijken. Je kan een baan in de horeca niet vergelijken met een kantoorbaan. De uren zijn onregelmatig, de werkomstandigheden zijn niet altijd ideaal en er wordt veel geduld van je gevraagd. Dat komt omdat je de hele dag door met onzekere factoren te maken hebt. Er kunnen ineens veel klanten binnenlopen, het weer kan tegen zitten en problemen met leveranciers komen regelmatig voor, het hoort er allemaal bij. Maar voor mij maakt dat het juist ook uniek.

Belangrijke cursussen en certificaten

Er zijn ook een aantal dingen waar je rekening moet houden wanneer je werkt in de keuken van een horecabedrijf. Zo moet je rekening houden met de hygiënecode voor de Horeca, de zogenaamde HACCP (Hazard Analysis Critical Points). Ik heb de cursus ‘Toepassing Hygiënecode’ Gevolgd bij Picabia Opleidingen. Zodoende weet ik nu precies hoe ik met de code moet omgaan en waar ik rekening mee moet houden. Andere certificaten die men kan halen bij Picabia opleidingen zijn ‘SVH Leermeester’ en ‘Sociale Hygiëne’. Al deze certificaten zijn zowel online als klassikaal te volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here