Wil je minder zout eten voor je gezondheid of moet je van je dokter een zoutarm dieet volgen? Veel mensen vinden het lastig om minder zout te eten, omdat het vrijwel overal in zit. Toch hoeft dit niet zo heel moeilijk te zijn. In dit artikel vind je drie eenvoudige tips om minder zout te eten.

Tip 1: Check hoeveel zout je binnenkrijgt

Helemaal geen zout meer eten is vrijwel onmogelijk en het is ook niet goed voor je gezondheid. Het is namelijk wel belangrijk dat je minimaal vier gram zout op een dag binnenkrijgt. In ieder geval kun je dus niet gewoon maar alle producten met zout gaan mijden. Je zult je zoutinname alleen moeten minderen. Om erachter te komen in hoeverre je jouw zoutinname moet minderen, is het belangrijk om eerst te weten hoeveel zout je binnenkrijgt op een dag.

Je meet je gemiddelde dagelijkse zoutinname door enkele weken lang precies bij te houden wat je eet op een dag. Vervolgens kijk je hoeveel zout hierin zit en bereken je jouw zoutinname per dag. Tel vervolgens de zoutinnames van alle dagen bij elkaar op en deel dit door het aantal dagen dat je het hebt bijgehouden. Nu weet je hoeveel zout je gemiddeld op een dag binnenkrijgt en kun je berekenen hoeveel gram zout je minder moet eten per dag.

Tip 2: Lees de etiketten goed

Wist je dat ongeveer tachtig procent van het zout dat je dagelijks binnenkrijgt komt vanuit bewerkte producten? Slechts twintig procent van je zoutinname bestaat uit zout dat je zelf aan het eten toevoegt. Daarom is het enorm belangrijk om etiketten goed te lezen, zodat je weet hoeveel zout er ergens aan is toegevoegd. Bevat een product veel zout? Kies dan voor een ander merk of een vergelijkbaar product met minder zout of maak het product zelf.

Tip 3: Gebruik kruiden

Je hoeft niet altijd zout over je zelfgemaakte maaltijden te strooien. Een maaltijd kun je namelijk ook extra smaak geven met kruiden en specerijen. Het kan wel even wennen zijn, omdat de smaak op het begin misschien toch wat flauwer is. Je kunt ook de hoeveelheid zout langzaam afbouwen en steeds iets meer kruiden en specerijen toevoegen.

 

Wil je meer weten over een zoutarm dieet? Check dan eens https://zoutarmdieet.nl/.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here