Ze zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook super gezond. Dadels behoren zeker tot het rijtje gezonde voedingsmiddelen en passen gemakkelijk in ieder eetpatroon. Wil jij weten waarom deze snoepvervangers nu eigenlijk vandaan komen en waarom ze zo gezond zijn? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je nog niet wist over de dadel.

Dit zit er in dadels

Dadels zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Vezels geven je in tegenstelling tot koek en snoep een verzadigd gevoel. Dadels zijn calorie- en vetarm en dus ook een verantwoorde keuze. Daarnaast bevatten de dadels veel B-vitaminen en mineralen als bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, ijzer en zink. Er zitten ook veel andere positieve stoffen in dadels. Zo hebben de dadels door deze stoffen ook een antioxidantwerking en een ontstekingsremmend effect. Ook schakelen ze vrije radicalen uit, wat weer kan helpen bij het voorkomen van ziektes. Dadels bevatten veel koolhydraten, vooral glucose en fructose. Ze worden snel door het bloedstroom opgenomen en leveren daarom snel energie op voor onder andere de hersenen.

De herkomst van de dadel

Dadels groeien aan de dadelpalm, een boom die wel 100 meter lang kan worden. Palmbomen kunnen groeien in gebieden met weinig water en zijn één van de eerste bomen die de mens zelf heeft geplant. Mensen aten duizenden jaren geleden al dadels of maakten er dadelstroop van, dus deze vrucht gaat al een hele tijd terug. In het Midden-Oosten, China, Australië, Afrika en zelfs Californië is het eten van dadels al heel vanzelfsprekend, terwijl het in West Europa nog een beetje moet worden ontdekt. In Europa worden ze nu veel gegeten als tussendoortje of als gezond snoepgoed als alternatief voor fabrieksmatige suikers.

Waarom je dadels zou moeten eten

Door de voedingsvezels zorgen dadels voor een lang, verzadigd gevoel. Door de lage calorieën en gezonde vetten zijn dadels heel gunstig voor tijdens het lijnen. Er zitten in een dadel helemaal geen cholesterol, waardoor het goed in een cholesterolarm dieet past. Dadels kunnen oxidatie van slechte cholesterol voorkomen of verminderen, en passen daardoor ook goed bij voeding bij hart- en vaatziekten. Ook bevatten dadels een hoge concentratie Ijzer, waardoor bloedcellen in je bloed zuurstof beter kunnen opnemen. Dankzij de hoge hoeveelheid voedingsvezels voorkomen ze constipatie en door de hoge hoeveelheid kalium kan de diarree stoppen. Kies dus voor dadels zonder toevoegingen en zie ze als een verrijking van jouw gezonde voedingspatroon, niet als medicijnen of alternatief van een belangrijk voedingssupplement.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here