Je kent het vast wel. Je hebt zin in een lekker tussendoortje. De zak met paprikachips ligt voor de zoveelste keer op de loer, maar is er niet een gezonder alternatief? Noten! Als je voor de schappen in de supermarkt staat, zie je talloze zakken. Gebrand en ongebrand, gezouten en ongezouten. Maar welke, en waarom? De macadamianoten zijn dé oplossing. Hier lees je waarom:

Oorsprong

De macadamianoten komen oorspronkelijk uit Australië. De macadamianoten hebben hun naam gekregen door de botanicus Ferdinand Mueller. Hij heeft de naam van de noten vernoemd naar een Schotse chemicus: John Macadam. Tot op heden is Australië de grootste exporteur van de macadamianoten. Toch worden ze nu op vele andere plekken verbouwd. Zo is er een aantal plantages in bijvoorbeeld Hawaï, Kenia en Zuid-Afrika. 

Wat maakt de macadamianoot anders dan andere noten?

De macadamianoten staan bekend als de moeilijkst te kraken noot van de wereld. Nu vraag je je vast af waarom deze dan zo goed dienen als snack. Deze vraag is terecht, maar het antwoord is simpel. De macadamianoten bevatten het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten. Het is raadzaam om als man veertien tot twintig gram onverzadigde vetten binnen te krijgen. Bij vrouwen is dit om en nabij de veertien gram. De totale energie-inname bestaat over het algemeen uit 6 tot 7% aan onverzadigde vetzuren. Het is dus erg gezond om een handje noten te eten op een dag en dan in het speciaal de macadamianoten. 

Overige voedingsstoffen

Naast de grote hoeveelheid onverzadigde vetten in de macadamianoten is de noot rijk aan vitamine B1 en onder andere magnesium en ijzer. Magnesium is erg belangrijk voor de vorming van botten en spieren. Ook draagt magnesium bij aan de overdracht van zenuwprikkels. IJzer zorgt voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor zuurstof in ons lichaam. 

Tot slot is er nog die vitamine B1. Vitamine B1, ook wel thiamine, is van belang om koolhydraten om te zetten naar energie voor het lichaam. Koolhydraten vind je vooral in pasta’s en aardappelproducten.

Het is dus erg aan te raden om eens per dag een handje nootjes te eten. De macadamianoten zijn al helemaal aan te raden door het hoge gehalte onverzadigde vetten en door onder andere magnesium en ijzer. Denk dan vooral de volgende keer na dat wanneer je zin hebt in een snack of tussendoortje, je deze ook om kunt zetten in iets goeds en noodzakelijks voor het lichaam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here