In tijden van lock down, maar bijvoorbeeld ook tijdens de feestdagen, consumeren we  vaak meer dan we achteraf willen. Het resultaat zijn extra pondjes op de weegschaal.

In deze blog gaan we verschillende opties bij langs wanneer het gaat om compensatie van de overtollige pondjes. 

Voeding

We weten allemaal dat te veel suiker en vet verkeerd kan zijn. Dit is niet alles slecht voor je figuur. Ook voor allerlei andere fysieke aandoeningen draagt teveel suiker en vet niet positief bij. Tevens voel je je mentaal niet fit wanneer je ongezond leeft. In die zin is goed gebalanceerde voeding belangrijk wanneer het gaat om een gezond gewicht. Wanneer je het echt goed wilt aanpakken, ga dan niet zelf inschatten hoeveel en wat je ongeveer zou moeten eten. Maar eens een afspraak met een voedingsdeskundige en laat een voedingsschema maken. Je zult verbaast zijn over wat er allemaal in voeding zit als het gaat om suiker en vet. Ook zullen er dingen zijn die je zelf had onderschat. Zo kun je bijvoorbeeld vetten skippen, die je wel degelijk nodig hebt.

Beweging

Het klinkt zo logisch, genoeg bewegen en het verdwijnt vanzelf weer. Toch is dit in veel gevallen niet realistisch wanneer het gaat om het wegwerken van de aangekomen kilo’s.

In het algemeen kun je namelijk stellen dat voor de meeste mensen minder eten meer helpt om af te vallen dan veel bewegen. De zou je verhouding ongeveer op 70 staat tot 30 kunnen bekijken. Daarbij is minder en gezonde voeding dus ongeveer voor 70% van toepassing wanneer je wilt afvallen, en sporten 30%. Natuurlijk maakt het daarbij nog uit hoeveel je sport. Maar je kunt hierbij uitgaan van een aantal keren per week. Het is in die zin toch echt belangrijk om te beginnen  bij voeding wanneer het gaat om afvallen. Toch is beweging cruciaal om te zorgen voor een goed gewicht maar bovenal om je fit te voelen. Bewegen helpt namelijk niet alleen bij fysieke resultaten, maar helpt ook wanneer het gaat om een gezonde geest. In de volgende paragrafen gaan we een aantal opties bij langs wat je kunt doen wanneer het gaat om bewegen.

Laag tot midden niveau; Joggen en fietsen

Joggen en fietsen zijn is een goede en voordehandliggende opties wanneer het gaat om het behouden om bereiken van een goed gewicht. Belangrijk daarbij is wel dan je de juiste tijdsduur en snelheden aanhoudt. Bij een middelhoge hartslag val je volgens verschillende onderzoeken het snelste af. Toch kan het ook goed zijn om tijdens het joggen op middelhoge snelheid, af en toe een sprintje te trekken. Dit zorgt voor nieuwe prikkels zowel mentaal als fysiek.

Het is eigenlijk een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt. Maar joggen is zeker een goede optie.

Midden tot zwaar niveau: Krachttraining

Ook krachttraining blijkt erg goed te helpen wanneer je wat kiloś minder wilt. We is het verstandig om niet zomaar te beginnen. Om de oefeningen goed uit te voeren is het verstandig om te informeren bij een professional. Wanneer je eenmaal weet welke oefeningen goed bij jou passen en hoe je ze goed kunt doen, kun je zelfstandig verder.

Daarbij is het goed om af en toe een update gesprek aan te gaan met een professional. Krachttraining werkt namelijk over het algemeen in verschillende gradaties. 

Zwaar niveau

Wanneer je er aan toe bent kun je het echte werkt overwegen. Je kunt hierbij denken aan sporten uit voornoemde categorieën op hoog niveau. Denk bijvoorbeeld aan marathons of wedstrijden. Ook kun je zelfstandig op hoger niveau gaan in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan bergbeklimmen of roeien in stromende rivieren. Belangrijk daarbij is zeker dat je goed nagaat hoe het is gesteld met je conditie. Zo kun je bijvoorbeeld vooraf je longinhoud testen met behulp van een Peak flow meter. Ook voorzieningen als voldoende water en veiligheidsmiddelen zijn geen overbodige luxe. Eigenlijk kun je met zowel sport als voeding zover gaan als je zelf wilt. De vraag blijft vooraf wat past bij jou persoonlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here