Of je in de winkel nu op zoek bent naar geitenkaas of naar gewone kaas, je komt bij hetzelfde schap uit. Het is tenslotte beide ‘kaas’. Toch zitten er grote verschillen tussen de twee kaassoorten. Wat die verschillen precies zijn en waar ze vandaan komen, lees je in dit artikel.
Witte kaas versus gele kaas
Het eerste verschil kun je met het blote oog al zien wanneer je de kazen in het schap ziet liggen. Geitenkazen hebben namelijk een andere kleur dat de gewone kazen. Gewone kazen zijn gemaakt van koemelk en zijn geler van kleur. Geitenkaas is gemaakt van geitenmelk en is wit van kleur. Het verschil in de kleur heeft te maken met de maag van zowel de geit als de koe. Zowel koeien als geiten eten voedsel waar caroteen in zit. Caroteen is een soort gele tot roodachtige kleurstof welke in planten worden aangemaakt. Wanneer de geit dit stofje binnenkrijgt, wordt dit omgezet naar Vitamine A, hierdoor komt het niet in de geitenmelk terecht. Bij koeien wordt dit stofje niet omgezet, waardoor het wel in de melk, en dus in de kaas, terecht komt.
De smaak van de kazen
Waar ook een duidelijk verschil in zit, maar welke je niet meteen kunt zien, is de smaak. De twee kazen hebben namelijk een compleet verschillende smaak. Uiteraard is het afhankelijk van de leeftijd en de soort kaas die je eet, maar over het algemeen zijn er ook duidelijke verschillen. Koemelk is wat zachter van smaak, waar geitenkaas wat pittiger en nootachtig is.
Is geitenkaas gezonder dan koeienkaas?
Er wordt weleens gezegd dat geitenkaas gezonder is dan koeienkaas, maar of dat ook echt zo is, dat is de vraag. Geitenkaas bevat namelijk vaak meer vet dan een koeienkaas en is dan ook lang niet altijd beter. Enkel wanneer je het vergelijkt met een volvette tegenhanger, kan geitenkaas voordelig zijn. In principe zijn zowel geitenkaas als gewone kaas prima voor een verantwoord voedingspatroon, mits je het met mate eet. De groep die wel voordeel heeft aan geitenkaas zijn de mensen met een koemelkeiwitallergie. Doordat de beide kaassoorten verschillen van eiwitprofiel, kan een geitenkaas bij deze allergie vaak wel verdragen worden en daarmee een uitkomst zijn voor het eten van een stukje kaas. Wanneer je echter last hebt van een lactose allergie of intolerantie, kun je ook geitenkaas vaak niet verdragen. Hier zit namelijk, net als in gewone kaas, lactose in.