Nederland staat bekend om haar opmerkelijke drugsbeleid. Lange tijd was Nederland één van de voorlopers als het aankwam op legaliteit van wiet, met ons gedoogbeleid, maar nu worden we links en rechts ingehaald door landen die hun drugsbeleid veel effectiever in elkaar zetten. Het huidige systeem is onlogisch en ingewikkeld en het is tijd dat hier verandering in komt.

Illegaal

Wiet is officieel illegaal, maar tot een bepaalde hoeveelheid wordt het gedoogd. Dit is een vreemde aanpak, want waarom zou je het niet gewoon legaal maken dan? Voornaamste reden is het uitzenden van een signaal als overheid. Drugs zijn volgens Rutte troep en troep moet niet legaal worden. Een ander vreemd voorbeeld is paddo’s. Paddo’s zijn sinds 2008 volledig illegaal, maar wat wel nog verkocht mag worden is een kweekset. Dus hoewel psilocybine kopen illegaal is, wat de werkzame stof is in paddo’s, is het wel legaal om een mushroom grow kit te kopen, maar zodra de paddo’s boven de grond komen, ben je weer illegaal bezig.

Legalisering

In andere landen, waaronder Canada en Georgië, maar ook een heel aantal Amerikaanse staten, is inmiddels wiet legaal gemaakt. Waar men voor vreest, dat het hierdoor minder ontmoedigd wordt om wiet te gebruiken blijkt onzin. Overal waar wiet legaal is gemaakt is er amper toename in gebruik. Wel is er afname in de criminaliteit. Doordat de drugshandel en productie dan gewoon volledige boven de grond kan gebeuren, is er geen criminaliteit meer nodig en dat scheelt erg veel politiewerk en mensenleed. In Nederland hebben we nu de vreemde situatie dat je legaal wiet mag gebruiken en kopen, maar niet legaal mag produceren. Dus dan is het eigenlijk een soort publiek geheim dat de legale verkopers hun wiet inkopen bij illegale telers, criminelen dus. Dit is een vreemde en onnodige situatie, als de regerende partijen eindelijk eens toegeven dat alle experimenten met legalisering van cannabis goed zijn gegaan.

Andere drugs

Maar natuurlijk zijn er nog meer drugs dan wiet. Ik denk dat we voorzichtig moeten kijken of we niet het beste alle drugs kunnen legaliseren, of in ieder geval decriminaliseren, zoals in Portugal is gebeurd. Door dit soort dingen te legaliseren kan je er als overheid controle op krijgen. Criminelen hebben geen vat meer erop en gebruikers kunnen goed weten wat ze kopen en of wat ze kopen wel helemaal zuiver spul is. Op deze manier verminder je criminaliteit en veiligheid, terwijl je drugsgebruik amper verhoogd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here