Koken voor de smaak

U staat al te poppelen tot u thuiskomt en de favoriete maaltijd weer mag eten, maar de buurman draait er z’n neus voor om en eet nog liever droog brood. Smaken verschillen en dit verschil kan soms best groot zijn. Tegenwoordig is koken allang geen simpel klusje meer van koud water en wachten. Het grote assortiment aan kruiden, specerijen en ingrediënten waar we voorheen nog nooit van hadden gehoord, zorgt ervoor dat we veel verschillende en gevarieerde maaltijden kunnen maken. Maar waarbij de een alles lekker vindt, kan het zijn dat een ander de smaak niet zo snel kan waarderen.

Smaakverschil

Waar zou dit smaakverschil nou vandaan komen? Het kan deels genetisch bepaald zijn, dat we bepaalde smaken niet lekker vinden terwijl we andere juist wel graag eten. Door bepaalde genen kan het zijn dat sommige ingrediënten anders door het lichaam opgenomen worden en dat het lichaam daardoor de smaak anders beleeft. Daarnaast kan het ook een gewenning zijn. We groeien op met de maaltijden die onze ouders ons voorschotelen en dit zijn vaak de smaken en specerijen van het land waarin we opgroeien. Als we steeds dezelfde soort smaken eten, raken we hieraan gewend en kan het zijn dat onze smaakpapillen sterker reageren op nieuwe of ‘vreemde’ smaken. In eerste instantie kan het zijn dat u een bepaalde smaak of specerij zoals bijv. kurkuma of garam masala niet lekker vindt, maar naarmate u deze vaker eet of aan verschillende gerechten toevoegt, kan het zijn dat u er steeds meer aan gewend raakt en ook deze smaak zich makkelijk voegt aan uw dagelijkse voeding.

De keuze is reuze

Gelukkig is er tegenwoordig een heleboel keuze en hoeft niet iedereen hetzelfde te eten. Het uitproberen van nieuwe gerechten is natuurlijk leuk om te doen, maar het kan ook geen kwaad om uw favoriete gerecht toch iets vaker te maken en heerlijk van te genieten. Uiteindelijk is het belangrijk dat u kunt blijven genieten van het maken van uw maaltijd en ook het opeten hiervan. Kleine aanpassingen en variaties op uw standaard gerechten kunnen al een grote verandering in smaak meebrengen, zodat u de maaltijd iedere keer weer een klein beetje kunt aanpassen om uw smaakpapillen actief te houden.

Als kinderen zijn we al snel geneigd te zeggen dat iets vies is, terwijl we het nog nooit geprobeerd hebben. Iets nieuws is toch altijd iets vreemds, maar naarmate we ouder worden kunnen we onze smaakpapillen goed uitdagen met het uitproberen van nieuwe smaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here