De warme zomermaanden staan weer voor de deur en de winter raakt steeds meer achter ons. Hoogtijd om je voor te bereiden op wat meer verkoeling in huis. Daarom kan het heel fijn zijn een airco in huis te hebben die de temperatuur in huis net wat aangenamer maakt. Wij geven je wat tips om je zoektocht makkelijker te maken!

 

Hoe werkt een airco?

 

Een airco unit kan een ruimte verkoelen of juist verwarmen. Elke airco unit bestaat uit een binnen- en buitendeel. De warme lucht die zich binnen bevindt kan zo omgezet worden in koude lucht of net weer andersom. De lucht binnen wordt naar een warmtewisselaar gestuurd, dit onderdeel van de airco bestaat uit koelvloeistof. Hierdoor kan de lucht omgezet worden in een koele luchtstroom. De binnen lucht wordt dan naar buiten uitgestoten, zodat je binnen de gewenste temperatuur kan creëren.

 

Bij het verwarmen van de lucht in huis werkt dit proces precies weer andersom. De lucht binnen in het huis wordt dan ook naar binnen gezogen, maar de koelvloeistof verdampt dan juist weer. Hierdoor komt er een warme lucht uit de airco je ruimte in.

 

Verschillende typen airco’s

 

Er zijn verschillende typen airco’s te koop. Zo kan je ervoor kiezen om een split unit airco te kopen. Dit type airco werkt volgens het bovenstaande systeem. Het is dus een warmtepompsysteem op basis van koelvloeistof. Deze airco’s herken je misschien wel uit hotels. Een groot voordeel is dat het een vaste airco is. Hierdoor heeft die een moderne uitstraling en is de airco unit makkelijk aan de wand of aan het plafond te bevestigen. Naast ventileren en verwarmen, ontvochtigen veel van deze types ook nog eens de ruimte. Ideaal voor warme vochtige dagen! Je kan deze airco’s met verschillende kilowatt kopen. Zo heb je bijvoorbeeld een 5 kW airco, maar zijn ze er ook van 7 kW.  Het nadeel van dit type airco is wel dat hij duurder in de aanschaf is.

 

Wil je liever een iets goedkopere airco die je kan verplaatsen? Ga dan voor de mobiele airco. Deze neemt wel wat meer ruimte in beslag, maar is heel makkelijk te instaleren en goedkoper in de aanschaf.

 

Kijk naar jouw persoonlijke wensen

 

Dit klinkt heel logisch, maar veel mensen vergeten bij het aanschaffen van een airco te kijken naar hun persoonlijke situatie. Laat je daarom eerst goed informeren door een professional. Neem desnoods wat foto’s mee van je huis en leg goed uit waar je de airco het liefst wilt plaatsen. Wil je een vaste airco of juist een mobiele airco die je makkelijk kan verschuiven? Ook is het slim om rekening te houden met de locatie van de airco. Als deze voor de slaapkamer is, is het verstandig opzoek te gaan naar een airco unit die wat stiller is. Zo zorg je dat je de ideale temperatuur creëert, afgestemd op jouw wensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here