Ben jij of is je visite liefhebber van een lekker wijntje? Dat kan je bij het eten drinken, tussendoor of voor gelegenheden. Een wijnkast kopen kan dan ook niet ontbreken als je een nieuwe keuken gaat aanschaffen. Want als je eenmaal weet hoe handig zo’n kast is, dan wil je er niet meer zonder. Er zijn namelijk vele voordelen voor je wijnen, zo blijft onder andere de kwaliteit van je wijnen beter bewaard.

Wat is een wijnkast nu eigenlijk? 

Een wijnkast is eigenlijk niets meer of minder dan een koelkast die speciaal gemaakt is voor al jouw wijnen. Toch is dit type koelkast net iets meer dan een ‘normale’ koelkast, want anders had je je wijnen ook wel in je reguliere koelkast kunnen bewaren. Een van de bijzondere mogelijkheden van een wijnkast is dat je heel specifiek de temperaturen kan regelen en vaak ook nog in verschillende zones. Het voordeel daarvan is dat je verschillende type wijnen in één wijnkast kan bewaren. Een witte wijn moet namelijk kouder bewaard worden, dan een rode wijn. 

Wat zijn de voordelen als je een wijnkast kopen gaat? 

Een wijnkast kopen kan best een investering zijn, maar er zijn ook veel voordelen van deze accessoire in je huis of keuken. Je kan ervoor kiezen om er een echte eyecatcher en dus lust voor het oog van te maken. Maar je kan hier ook perfect je wijnen in bewaren, zo hoef je nooit eraan te denken dat je nog iets koud moet zetten bijvoorbeeld. 

Een ander groot voordeel van een wijnkast, is de constante temperatuur. Zeker voor wijnen die je langer wilt bewaren is het belangrijk dat de temperatuur om de fles heen zo constant mogelijk blijft. Je wijn bewaren in de trapkast of in de woonkamer is dus minder geschikt. Hierdoor zal je effectief ook kwaliteit verliezen en dat is zonde. Want op kamertemperatuur kunnen wijnen zelfs verder rijpen. Ook houdt een wijnkast zonlicht en uv-stralingen weg bij je drank, waardoor de kwaliteit beter gewaarborgd blijft. 

Ook trillingen zijn geen goede factor voor je wijnen. Trillingen kunnen ervoor zorgen dat wijnen ‘actief’ worden. Hierdoor kan de smaak veranderen. Als je een wijnkast kopen gaat, dan kies je er direct voor om je wijnen in een trilling arme omgeving te bewaren zodat je de kwaliteit beter waarborgt. 

Let ook goed op de luchtvochtigheid als je een wijnkast kopen gaat

Een wijnkast kopen is natuurlijk de eerste stap, maar het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Veel modellen hebben een meter aan de binnenzijde om je de informatie te verstrekken, maar laat het vooral niet te droog worden. Een te droge lucht kan er namelijk voor zorgen dat de kurk uitdroogt en breekt. Als de kurk breekt is je fles niet volledig meer afgesloten waardoor de wijn kan oxideren en de smaak zal veranderen. En zeker als je oude wijnen hebt die lang gerijpt hebben, is dat ontzettend zonde. 

Meer informatie nodig? Klik hier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here